Keuren van niet-aanvaarde (NA) rassen of variëteiten
In de Standaard van onze Belgische cavia’s staat bij “NA” vermeld: “wordt gegeven wanneer het gaat om dieren behorend tot een ras dat in België niet erkend is of indien het ras wel erkend is, maar het gaat om een kleurslag die bij dit ras niet erkend is. De standaard vermeldt voor ieder ras welke kleurslagen er in België erkend zijn. In het buitenland erkende rassen en/of kleurslagen zijn niet automatisch ook in België erkend.” (uit Belgische Standaard cavia’s 2010, VIVFN, 2010, p. 20)
Er staat nergens bij geschreven of in België niet-aanvaarde rassen of variëteiten al dan niet gekeurd mogen, kunnen of moeten worden. Om te vermijden dat (beginnende) fokkers die aan shows deelnemen met NA dieren enkel geld betalen voor hun deelname en geen beoordeling op de kaart krijgen, hebben we een aantal suggesties:
– voor de organisatoren van tentoonstellingen suggereren we om alle inschrijvingen van cavia’s goed te bekijken en er zelf de NA dieren reeds te identificeren; vraag ook aan die tentoonstellers om eventueel een standaard van het NA ras ter beschikking te stellen, zodat de keurmeester een leidraad heeft voor zijn beoordeling
– ook aan de organisatoren vragen we om bij de keurmeesters aan te dringen om die dingen te beoordelen, die ze zeker kunnen beoordelen (bouw en type, kop-ogen-oren, conditie bv)
– aan de fokkers raden we aan om bij niet erkende rassen en/of variëteiten een standaard (van het land van herkomst bv) ter beschikking van de organisatoren en keurmeesters te stellen, zodat die over een leidraad beschikken
– aan de keurmeesters willen we vragen om NA dieren in de mate van het mogelijke zo veel mogelijk te keuren.
Keurmeesters kunnen niet verplicht worden om NA dieren volledig te keuren. Meerdere keurmeesters keuren echter ook in het buitenland en zien daar heel wat in België niet-aanvaarde rassen of variëteiten door hun handen passeren, die ze dan ook een beoordeling geven. We kunnen alleen maar een beroep doen op hun liefde voor de liefhebberij om NA dieren in de mate van het mogelijke te beoordelen. Iedereen zal er niet slechter van worden.