Vlaamse cavia club…
Random header image... Refresh for more!

Posts from — September 2011

12 november eendagskeuring in Vlissingen

Op 12 november gaat in de Manege de Scheldestad, Gerbrandystraat 180 te Vlissingen de 3de Zeeuwse Caviadag door. Vorig jaar poseerden 102 cavia’s in ruime hokken en was er meer dan voldoende groenvoer aanwezig om het de dieren aangenaam te maken. De Delta-Show biedt voor iedere kleindierfokker een pak bezienswaardigheden. Van zodra het vraagprogramma voorhanden is, zullen we hier posten. Contactpersoon is Esther van caviastal Bellamy.

September 11, 2011   Comments Off on 12 november eendagskeuring in Vlissingen

Geoffrey Mannaert BIS in Oudegem

Geoffrey Mannaert doet het weer. Na zijn BIS in Sint-Niklaas voor veertien dagen, werd hij nu in Oudegem “best in show”. Hij herhaalde zijn prestatie met een roodbonte Rex, die vorige keer tweede werd. Deze keer haalde de nog jonge beer eveneens 96.5 punten en ging daarmee een roodbonte beer van Combinatie Wonca-Linus vooraf (eveneens 96.5). Geoffrey is dus een BIS BIS.

Micheline Vanden Eede werd beste bij de Gladharen. Haar zwarte haalde 96.5 punten. Tweede en derde bij de Gladharen werd Jens Van den Heuvel telkens met een goud jong. Verder werd Geoffrey de beste bij de Engels Gekruinden met een Solid Zilveragouti. Erika Mannaert tenslotte werd nu reeds op de derde opeenvolgende show de beste bij de Borstelharen.

De kwaliteit bij de Rexen ligt momenteel erg hoog. In Oudegem waren heel veel nog jonge dieren te zien, die alle zeer belovend waren. Keurmeester Flor Dickens bestempelde enkele C-klassertjes van Wonca-Linus als “echte toppers”. Dat belooft voor de Provinciale Wedstrijden in Merelbeke.

September 11, 2011   Comments Off on Geoffrey Mannaert BIS in Oudegem

Voedingsupplementen bij cavia’s?

Recent voedt een onderwerp rond ‘voedingsupplementen bij cavia’s’ gesprekken onder fokkers en tentoonstellingen. Binnen het caviawereldje zouden enkele (top)fokkers hun dieren sneller, forser, steviger laten groeien via het toedienen van “voedingsupplementen”, die te verkrijgen zijn bij de apotheek of de drogisterij. Vooral in C-klasse zou het verschil enorm zijn. Gaat het hier om jaloezie van fokkers, die het niet halen van forsere concurrenten? Gaat het hier om selectie en natuurlijke groei alleen? Gaat het hier om doping en fraude? We kunnen nog wel een tijdje doorgaan met vragen stellen, maar dat hoeft niet. Laat ons hopen dat het hier om een gerucht gaat, dat op niets gestoeld is. Het is te hopen want onze liefhebberij heeft niets van doen met een niet-natuurlijke of vervalste competitie. Wij als VCC staan voor het benaderen of bereiken van de rasstandaard op een natuurlijke weg van selectie. Het is niet onze bedoeling om via deze ‘post’ iemand in het algemeen of in het bijzonder met de vinger te wijzen. Het is ook niet onze bedoeling om hierdoor een heksenjacht te ontketenen. Het is evenmin onze bedoeling om een nutteloze discussie op gang te zetten. We wilden gewoon met jullie delen, dat dit gerucht de ronde doet en dat we hopen dat dit enkel een gerucht is.

September 11, 2011   Comments Off on Voedingsupplementen bij cavia’s?

200 cavia’s in IJmuiden

Morgen 10/9/2011 staan 200 cavia’s te kijk in IJmuiden ter gelegenheid van de Caviadag. De dag gaat net als de voorgaande jaren door in het Clubgebouw van de Kleindiervereniging IJmuiden en omstreken. De tentoonstellers zijn leden van de NCC, terwijl aan de huisdierenkeuring ook deelgenomen wordt door niet-NCC leden. Uiteraard is iedere bezoeker op deze dag welkom.De clubdag vindt plaats in het clubgebouw Duinzicht, Heerenduinweg 6B IJmuiden.

Planning:

Inkooien 8:30 – 9:15 uur
Start keuring 9:30 uur
Pauze 12:30 – 13:00 uur
Eindkeuring 16:30 uur
Prijsuitreiking en uitkooien (uiterlijk) 17:15 uur

 

Gevraagd worden:

Cavia’s in alle haarstructuren

C-klasse: cavia’s vanaf 3 maanden tot 6 maanden
B-klasse: cavia’s vanaf 6 maanden tot 9 maanden
A-klasse: cavia’s vanaf 9 maanden*
D-klasse: fokkersklas: twee zo identiek mogelijke cavia’s van een fokker, die deze cavia’s zelf voorbrengt.
NE-klasse: open klasse: niet erkende rassen en/of kleurslagenBij niet erkende rassen dient een standaard te worden meegezonden

 

Van 10.00 – 11.00 uur wordt voor bezoekers een ‘huisdierenkeuring’ voor knuffelcavia’s gehouden. In deze keuring wordt niet gekeurd op raskenmerken, maar op gezondheid en verzorging. Iedereen kan met zijn cavia hier aan deelnemen(ook niet leden). De inschrijving gaat niet via het inschrijfformulier, maar op de dag zelf van 9.30 – 10.00 uur bij het secretariaat.

Keurmeesters: (onder voorbehoud)

Dhr. C. de Wagenaar H.E.P. Voorzitter
Mevr. W. M. Flokstra H.E.P.
Dhr. J. Schop

September 9, 2011   Comments Off on 200 cavia’s in IJmuiden

Voorbeelden van een Frans oormerk

 

 

 

September 2, 2011   Comments Off on Voorbeelden van een Frans oormerk

Keuren van niet-aanvaarde (NA) rassen of variëteiten

In de Standaard van onze Belgische cavia’s staat bij “NA” vermeld: “wordt gegeven wanneer het gaat om dieren behorend tot een ras dat in België niet erkend is of indien het ras wel erkend is, maar het gaat om een kleurslag die bij dit ras niet erkend is. De standaard vermeldt voor ieder ras welke kleurslagen er in België erkend zijn. In het buitenland erkende rassen en/of kleurslagen zijn niet automatisch ook in België erkend.” (uit Belgische Standaard cavia’s 2010, VIVFN, 2010, p. 20)

Er staat nergens bij geschreven of in België niet-aanvaarde rassen of variëteiten al dan niet gekeurd mogen, kunnen of moeten worden. Om te vermijden dat (beginnende) fokkers die aan shows deelnemen met NA dieren enkel geld betalen voor hun deelname en geen beoordeling op de kaart krijgen, hebben we een aantal suggesties:
– voor de organisatoren van tentoonstellingen suggereren we om alle inschrijvingen van cavia’s goed te bekijken en er zelf de NA dieren reeds te identificeren; vraag ook aan die tentoonstellers om eventueel een standaard van het NA ras ter beschikking te stellen, zodat de keurmeester een leidraad heeft voor zijn beoordeling
– ook aan de organisatoren vragen we om bij de keurmeesters aan te dringen om die dingen te beoordelen, die ze zeker kunnen beoordelen (bouw en type, kop-ogen-oren, conditie bv)
– aan de fokkers raden we aan om bij niet erkende rassen en/of variëteiten een standaard (van het land van herkomst bv) ter beschikking van de organisatoren en keurmeesters te stellen, zodat die over een leidraad beschikken
– aan de keurmeesters willen we vragen om NA dieren in de mate van het mogelijke zo veel mogelijk te keuren.

Keurmeesters kunnen niet verplicht worden om NA dieren volledig te keuren. Meerdere keurmeesters keuren echter ook in het buitenland en zien daar heel wat in België niet-aanvaarde rassen of variëteiten door hun handen passeren, die ze dan ook een beoordeling geven. We kunnen alleen maar een beroep doen op hun liefde voor de liefhebberij om NA dieren in de mate van het mogelijke te beoordelen. Iedereen zal er niet slechter van worden.

September 1, 2011   Comments Off on Keuren van niet-aanvaarde (NA) rassen of variëteiten

89 cavia’s in Oudegem op 10 en 11 september

Sport en Vermaak voor het Land van Dendermonde heeft op 10 en 11 september zijn jaarlijkse tentoonstelling geprogrammeerd. In de Parochiezaal, Hofstraat te Oudegem zullen 545 dieren de hokken bevolken, waarvan 89 cavia’s. Daarnaast zullen de bezoekers vanaf 16u op zaterdag 10/9 ook 120 duiven, 35 hoenders, 68 krielen en 233 konijnen kunnen bewonderen. Bij de cavia’s vinden we geen Langharen, wel 56 Gladharen (in agouti, zwart, crème, buff, wit R.O., Rus zwart, zilvervos zwart, beige, saffraan en goud), 8 Engels Gekruind, 12 Borstels en 13 Rexen. Op zondag is de tentoonstelling open tussen 10u en 18u.

September 1, 2011   Comments Off on 89 cavia’s in Oudegem op 10 en 11 september